برخی از عوارض بیهوشی که ممکن است بیمار بعد از به هوش آمدن به آن دچار شود عبارت است از:
احساس بیماری یا حالت تهوع
سرگیجه یا احساس ضعف
احساس سرما یا لرز کردن
سردرد
خارش
کبودی و درد
مشکل دفع ادرار
درد در نقاط مختلف بدن
عوارض بیهوشی معمولا برای مدت طولانی در بدن باقی نمیمانند اما در صورت لزوم برخی قابل درمان هستند. در صورتی که پس از جراحی هر یک از این عوارض را تجربه کردید، به پرستار یا شخص مسئول اطلاع دهید.
عوارض بلند مدت بیهوشی
بیشتر افراد عوارض بلند مدت بیهوشی را تجربه نمیکنند اما با این حال افراد مسن تر ممکن است عوارضی داشته باشند که بیشتر از چند روز باقی بماند که شامل:
هذیان گویی پس از جراحی: برخی افراد ممکن است پس از عمل گیج و از خود بیخود شوند و حتی برخی چیزها را به خاطر نیاورند. این حالت ثابت نیست و ممکن است از بین رفته و دوباره بازگردد اما معمولا پس از یک هفته از بین میرود.
اختلال شناختی پس از جراحی: برخی افراد ممکن است پس از جراحی دچار اختلالات حافظهای یا دیگر مشکلات شناختی شوند.
فردی که بعد از بیهوشی دچار اختلال حافظه شده است
برخی مطالعات نشان میدهد که افراد بالای ۶۰ سال بیشتر مستعد اختلالات شناختی پس از جراحی هستند.
همچنین در صورتی که شرایط زیر را دارید ممکن است احتمال دچار شدن به این اختلالات بیشتر شود:
سابقهی سکتهی مغزی
بیماری قلبی
بیماری ریوی
بیماری آلزایمر
بیماری پارکینسون
عوارض بیهوشی در دورهی بارداری
در بیشتر موارد پزشکان توصیه میکنند که در طول دورهی بارداری از بیهوشی خودداری شود اما در صورت لزوم باید یکی از انواع مناسب بیهوشی برای او انتخاب شود. برخی از انواع بیهوشی، عوارض خفیفی مانند فشار خون پایین، خارشهای جزئی، سردرد و واکنشهای یک آلرژی را به دنبال دارند. در صورتی که این عوارض تشدید شده و یا غیر قابل کنترل شدند سریعا با اورژانس یا پزشک خود تماس بگیرید.
برخی از خطرات استفاده از بیهوشی برای زنان باردارعبارت است از:
بالا رفتن خطر سقط خصوصا اگر جراحی مربوط به بخشهای زنانه بوده و در سه ماههی اول یا دوم بارداری نیز انجام شود.
در صورتی که زنان باردار در طول جراحی بیهوش شوند، خطر مرگ و میر ناشی از مشکلات تنفسی در مادران تا دو برابر افزایش مییابد.
بیهوشی در بارداری میتواند جریان خون رحم را کاهش داده که ممکن است برای سلامت جنین مضر باشد. به علاوه بیهوشی ممکن است باعث افسردگی نوزادان شود.
تورفتگی دستگاه تنفسی در نوزادان، که ممکن است خطر ذات الریه را افزایش دهد. ذات الریه در نوزادان میتواند کشنده باشد به همین علت باید مطمئن شوید که فرشتهی کوچک شما از این شرایط مستثناء است.
مواد بیهوشی میتواند سموم بدن را افزایش دهد و منجر به ایجاد مشکلاتی برای زنان باردار شود.
به طور کلی باید به توصیههای پزشک درباره بارداری عمل کرد. در صورتی که در مراحل ابتدایی بارداری هستید سعی کنید از هر درمانی که نیازمند بیهوشی یا بیحسی موضعی است، خودداری کنید.
ارتباط میان بارداری و جراحی بینی چیست؟
چه عواملی میتوانند ریسک عوارض را بالا ببرند؟
بیهوشی برای بیشتر افراد خطری ندارد اما خود روند جراحی است که بیمار را در معرض خطر قرار میدهد. البته در این بین افراد مسن تر و بیمارانی که عملهای طولانی دارند بیشتر در معرض دچار شدن به عوارض و عواقب بد بیهوشی هستند.
در صورتی که هر یک از شرایط زیر را تجربه کردید به پزشک خود اطلاع دهید زیرا این شرایط میتوانند روی روند درمان، طی طول جراحی یا پس از آن تاثیر بگذارند.
سابقهی واکنشهای جانبی به بیهوشی
آپنه خواب
تشنج
چاقی
فشار خون بالا
دیابت
بیماری قلبی
بیماری ریوی
بیماری کلیوی
حساسیت یه داروها
همچنین در حالتهای زیر نیز باید به پزشکتان خبر دهید.
سیگاری هستید.
به صورت سنگین الکل مصرف میکنید.
از داروهای رقیق کنندهی خون استفاده میکنید.
آیا امکان به هوش آمدن در طول جراحی وجود دارد؟
برخی افراد که قرار است در حین جراحی بیهوش باشند این نگرانی دارند که آیا امکان دارد در حین عمل به هوش آیند و یا به طور کامل هوشیاری شان را از دست نداده و متوجه اطراف باشند؟ اما در پاسخ باید گفت که به هوش آمدن در حین جراحی بسیار مورد نادری است. متخصصان بیهوشی در طی جراحی تمام توجهشان به هوشیاری بیمار است و از هر روشی برای جلوگیری از به هوش آمدن وی استفاده میکنند.
چگونه عوارض بیهوشی را کاهش دهیم؟
مهمترین عامل برای جلوگیری از عوارض بیهوشی حضور متخصص بیهوشی در طول درمان میباشد. متخصص بیهوشی پزشکی است که تخصص وی در بیهوشی، مدیریت درد و مراقبتهای پزشکی میباشد.
قبل از جراحی با متخصص بیهوشی خود ملاقات کنید و دربارهی سوابق پزشکی، عادات بهداشتی و نحوه زندگی تان با وی صحبت کنید. این عوامل میتواند به متخصص بیهوشی اطلاعاتی دربارهی نحوهی واکنش شما به بیهوشی بدهد و ریسک دچار شدن به عوارض را کاهش دهد. این ملاقات فرصت خوبیست تا سوالاتتان را مطرح کرده و بدانید در اتاق عمل چه در انتظار شماست.